FOMO – Fear Of Missing Out

Je hebt er vast wel eens van gehoord, FOMO, Fear Of Missing Out. Oftewel, je bent bang om iets te missen, bang om een verkeerde keus te maken. En dat kan om de kleinste dingen gaan. Stel, je zit gezellig met je vriendin op het terras voor een kopje koffie en je hebt zin om er wat lekkers bij te nemen. Je bekijkt aandachtig de menukaart en kiest uiteindelijk na veel wikken en wegen voor een stukje appeltaart. Jouw vriendin heeft ook zin in wat lekkers bij de koffie maar zij heeft meer zin in chocoladetaart. Ojee, chocoladetaart, ook heel erg lekker denk je bij jezelf en je begint vervolgens te twijfelen aan je eigen keus. Herkenbaar?

FOMO

FOMO bestaat al heel lang en er zijn heel veel mensen die hier in meer of mindere mate last van hebben. Zo zijn er altijd al mensen geweest die niet goed zijn in keuzes maken, die bang zijn dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt, of die niet het risico durven te nemen buiten de boot te vallen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de postcodeloterij. Als alle buren meedoen en jij niet is er een kans dat jij een grote geldprijs misloopt. En het digitale tijdperk maakt het er niet makkelijker op. We delen massaal alles met iedereen via social media en zijn nu meer dan ooit bezig ons eigen leven te vergelijken met dat van een ander. Alleen het beste is nog goed genoeg. We streven massaal naar een gelukkig leven waar we alles uit willen halen. We willen niks missen, alles weten, overal bij zijn. Met minder nemen we geen genoegen meer. Live life to the max lijkt het nieuwe levensmotto van deze tijd te zijn. Maar is dat wel zo’n goed idee? Wat als je door FOMO niet meer echt kunt genieten? Is het niet beter om af en toe te genieten van gewoon even niets? Om te leven met wat meer JOMO, Joy Of Missing Out. Of anders gezegd, wat meer te leven zonder het angstige gevoel iets te missen.

Wil jij ook weer meer genieten van het leven zonder de angst iets te missen? Dat kan!

Op het internet vind je tal van voorbeelden hoe je meer JOMO kan leven. Met ogenschijnlijk eenvoudige tips kun je zelf aan de slag. De tips mogen dan soms een open deur lijken te zijn, het toepassen op je eigen leven is niet altijd even makkelijk. Zo las ik bijv. de volgende tip voor mensen die het gevoel hebben op het verkeerde feestje te zijn, nadat ze op social media foto’s hebben bekeken van mensen die op een ander feestje zijn; wees je er bewust van dat je niet op meerdere plekken tegelijk kunt zijn. Een hele zinvolle tip. Bewustwording is waar het hier om gaat. Maar wat er niet bij staat is hoe je dat doet, een keus maken waar je achter staat zodat je volop kunt genieten. De meeste mensen kunnen hier wel een beetje hulp bij gebruiken. Als coach kan ik jou helpen. Door gebruik te maken van oplossingsgerichte therapie leer je in korte tijd hoe je tevreden kunt zijn met de keuzes die je maakt en hoe je daar echt van kunt genieten. Wil jij minder FOMO en meer genieten? Aarzel dan niet en klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken.