Stress – versla jouw stressmonster

Een maand niet gefeest? Dan is het nog geen December geweest! Het zou zo maar een slogan kunnen zijn van een of andere grote winkelketen. December staat bekend om de donkere maar knusse dagen die gevuld worden met lichtjes, warme chocomel, Glühwein, gezelligheid, familie en vrienden en natuurlijk kadootjes en vuurwerk. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Zo was het altijd. Maar nu maken we ons massaal op voor een historische Kerst en een ongekend Oud en Nieuw.

Was de kerstperiode altijd al een bron van stress, door de lockdown is dat alleen maar erger geworden. Papa en mama mogen weer tijdelijk voor meester en juf spelen want kinderen hebben weer thuis online onderwijs. Als er inderdaad online lessen gegeven worden want dat is niet eens altijd het geval. Bij mijn zoon op school werd sinds september een deel van de lessen online gegeven en een deel fysiek. Maar het aantal lesuren was dramatisch ver naar beneden toe bijgesteld. In het begin van dit schooljaar was hij daardoor elke maandag en donderdag vrij. En van die paar online lessen die hij kreeg zijn in de laatste weken voor kerst ook nog eens een aantal lessen uitgevallen. Dat vond hij niet erg maar ik als bezorgde ouder vond dat toch iets minder prettig. Hoe kan school de kwaliteit van het onderwijs waarborgen als er zo weinig les wordt gegeven? Het antwoord van de school is in deze heel simpel, dat kunnen we niet. Daar kon ik het mee doen.

Maar ervan uitgaande dat de meeste scholen wel voor het grootste deel de lessen online geven en jij thuis je best doet je kinderen aan het werk te houden, dan heb je waarschijnlijk zelf ook nog de nodige werkzaamheden vanuit huis te verrichten. Tenminste, als je daar aan toe komt. Met de wat oudere kinderen lukt dat meestal wel maar als je drie kleintjes om je heen hebt te dartelen wordt dat een stuk lastiger. Zo komen de herinneringen aan de beelden van de eerste lockdown langzaam weer bovendrijven. Hele gezinnen aan de eettafel aan het werk. Of in ieder geval deden ze daar een poging toe. Stress verzekert!

Stress met Kerst en Oud en Nieuw

Naast de stress die het thuiswerken en de online lessen met zich meebrengt is er nog een ander belangrijk verschil dat de nodige onrust veroorzaakt. Kerst en Oud en Nieuw staan voor de deur! Alleen mag je dit jaar niet in grote getale afspreken met familie en vrienden. En tot overmaat van ramp zitten nu naast de horeca ook de meeste winkels dicht. HELP! Gezellig met kerstliedjes op de achtergrond, al smikkelend van een vers gebakken oliebol, slenterend langs de prachtig versierde etalages, kadootjes kopen voor je naasten, het zit er dit jaar niet in.

Konden we deze zomer al niet op vakantie vanwege corona, nu kunnen we ook niet eens op onze eigen manier met onze dierbaren Kerst en Oud en Nieuw vieren of kerstinkopen doen! En vuurwerk mag ook al niet dit jaar! Hoppa, nog meer voeding voor stress! Het stressmonster in ieder van ons groeit en groeit, elke dag wordt het sterker. Het maakt zich klaar om de genadeklap uit te delen waarmee je in een burn-out terecht kunt komen. Het monster voedt zich in rap tempo met alle stress die in en om ons heen raast en laat zich door niets tegenhouden. Of toch wel?

Aan jou de keus! Jij kiest! Jij bepaalt zelf in hoeverre jij jouw leven laat beïnvloeden door stress. Het stressmonster wordt net zo sterk als dat jij toestaat. Ok toegegeven, dat klinkt misschien wel een beetje heel erg makkelijk maar het is wel waar. Als je stresssignalen tijdig kunt herkennen kan je hier ook snel iets aan doen en kun je voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Door het tijdig herkennen van de symptomen kan je heel hard op de rem trappen en zeggen STOP! TOT HIER!

Herken de symptomen van stress

Maar om STOP te roepen moet je wel eerst weten wat de meest voorkomende symptomen zijn. Ikzelf herken stress door vermoeidheid, oorsuizen, hoofdpijn en duizelingen. Als ik daar last van krijg moet ik echt op de rem trappen. Maar de symptomen die ik ervaar hoeven niet bij jou voor te komen. Voor iedereen zijn de symptomen weer anders. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest voorkomende symptomen. Je kunt deze verdelen in drie categorieën. Per categorie heb ik een aantal symptomen vermeld. Deze lijst is zeker niet volledig, er zijn veel meer symptomen maar daarvoor verwijs ik je graag naar internet.

De categorieën zijn:

  1. Gedrag/emotioneel
    – agressieve gedachten
    – conflicten met partner of gezin
    – defensief gedrag (in de verdediging schieten)
    – friemelen, pulken
    – geprikkeld zijn, snel irritatie of ergernis ervaren
    – nagelbijten
    – overmatig alcohol of drugs gebruiken
    – stemmingswisselingen
  2. Geestelijk
    – afgenomen creativiteit
    – concentratieverlies
    – minder aandacht voor details
    – op het verleden gericht
    – verminderde fantasie
  3. Lichamelijk
    – beven of trillen, duizelingen
    – gespannen spieren
    – hartkloppingen
    – hoofdpijn
    – slaapproblemen
    – vermoeidheid
    – verstoorde stoelgang

Herken je bij jezelf een aantal van deze stress en/of burn-out symptomen? Aarzel dan niet en maak pas op de plaats. Door langdurig bloot te staan aan ongezonde stress wordt het steeds moeilijker om je weer te ontspannen. Een burn-out ligt daarmee op de loer, met alle gevolgen van dien.

Bespaar niet op slaap

Oefeningen om stress te verminderen zijn volop te vinden op internet. Als je beginnende of milde stressklachten hebt zijn er twee dingen die jou enorm kunnen helpen. De eerste is een inkoppertje maar daarom niet minder belangrijk. Zorg voor voldoende slaap! De noodzaak van slapen wordt enorm onderschat. Het is ook een van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt als we het te druk hebben. Niet doen! Voldoende slaap is essentieel voor een goed herstel van lichaam en geest. Structureel te weinig slaap is een van de belangrijkste ingrediënten voor stress.

Goede slaap draagt bij aan een ontspannen gevoel. Hoe lang een goede nachtrust duurt verschilt per mens maar voor de meeste mensen bestaat dit uit 8 tot 9 uur slaap. Zorg dat je elke dag, ook in het weekend, op dezelfde tijd naar bed gaat. Daar gaat je lichaam op den duur aan wennen waardoor je sneller in slaap valt en ook dieper slaapt. Diepe slaap is goed voor je herstel. Heb je moeite met in slaap komen of doorslapen? Juist dan is regelmaat een must.

Minstens zo belangrijk voor een goede slaap is het beperken van alcohol. Alcohol zorgt er misschien voor dat je sneller in slaap valt, je slaapt daardoor ook minder diep waardoor je de kans op wakker worden juist vergroot. Als je ’s nachts dan toch wakker wordt probeer je dan niet te ergeren. Wat kan helpen is bedenken dat je toch uitrust, ook al lig je wakker. En doe ademhalingsoefeningen.

Ga elke dag wandelen

De tweede manier voor meer ontspanning is wandelen, liefst in de natuur. Elke dag even een half uurtje in de buitenlucht doet wonderen. Plan hier elke dag tijd voor in. Geen tijd of geen zin is een slecht excuus en daarmee in mijn ogen geen excuus. De meesten van ons die dagelijks naar het werk moeten hebben ook niet elke dag even veel zin om te gaan werken. Maar we doen het wel. Datzelfde geldt voor de afwas na het eten. We vinden het niet leuk om te doen maar het hoort erbij dus doen we het wel. Voor wandelen geldt hetzelfde, je hoeft geen zin te hebben in een wandeling maar je moet het wel doen. Plan daar gewoon tijd voor in.

Pff, ik heb al geen energie en dan moet ik ook nog dagelijks een wandeling gaan maken. Echt zooo geen zin in. Ik hoor het je bijna denken. En toch raad ik je aan om wel elke dag even te gaan wandelen. Je moet jezelf in het begin misschien even een schop onder de kont geven maar het scheelt als je er een dagelijkse gewoonte van maakt. Dat doe je heel eenvoudig door je wandeling elke dag op hetzelfde vaste moment in te plannen. Bijvoorbeeld voor werktijd, tijdens de lunchpauze of na de avondmaaltijd. Door elke dag op een vast moment iets te doen wordt het snel een gewoonte. Ook kan een wandel-app je helpen, bijvoorbeeld de ommetjes-app. Lees ook mijn blog ‘Van oude gewoontes nieuwe maken.

Waarom je toch voor wandelen moet kiezen ook al heb je geen zin? Door te wandelen komen je hersenen tot rust en kunnen ze herstellen. Er worden tijdens het wandelen verschillende stofjes in je hersenen geproduceerd. Stofjes die een stressverlagend effect hebben en stofjes die juist het geluksgevoel stimuleren. Hoe meer gelukshormonen jij in je lijf hebt zitten, hoe fijner jij je voelt. En dat wil je!

Energielevel in kaart brengen

Wanneer je langdurig onder stress staat is er meer nodig dan alleen een goede nachtrust en een dagelijkse wandeling. Door de negatieve gevoelens die langdurige stress met zich meebrengt is het vaak lastig om aan te geven waar nou precies het grootste energielek zit. Op een gegeven moment heeft de stress zoveel van jouw energie opgeslokt dat alles vermoeiend, vervelend en irritant is. Dan is het belangrijk dat je in kaart gaat brengen wat jouw grootste energielek is, wat jouw grootste energiebron is en op welk moment van de dag jij de minste of juist de meeste energie hebt. Pas als je dat inzichtelijk hebt kun je aan een structurele oplossing gaan werken.

Je kunt zelf een schema opstellen dat je kunt gaan bijhouden, je kunt deze ook bij mij opvragen. Neem hiervoor contact met mij op en geef aan dat je het schema ‘Energielevel in kaart brengen’ wenst te ontvangen. Dit is geheel gratis en zonder verdere verplichting.

Ervaar jij al langere tijd stress, heb je al van alles geprobeerd maar kom je er zelf niet uit? Moet er structureel iets veranderen maar weet je niet hoe? Wil je meer energie maar lukt het niet om dat voor elkaar te krijgen? Zoek hulp! Wacht niet tot je in een burn-out bent beland. Hoe eerder je hulp zoekt hoe korter de hersteltijd is. Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.