Relatiecoaching

Relatieproblemen? Ik help jullie graag hier samen sterker uit te komen. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek.

Maak gebruik van relatiecoaching

Ervaar je sleur, sluimerende onvrede of spanning in jullie relatie? Draaien gesprekken steevast uit op ruzies waar je samen niet meer uitkomt? Leven jullie langs elkaar heen en vullen jullie elkaar niet meer aan? Is de intimiteit aan het verdwijnen? Denk je na over scheiden? Of ben je juist bang je partner te verliezen? Dan is het hoog tijd om gebruik te maken van relatiecoaching. Om samen met elkaar te werken aan een hernieuwd ‘wij-gevoel’. En ik wil jullie daar graag bij helpen.

Nadat je een poosje met elkaar in een relatie zit kunnen er kleine strubbelingetjes ontstaan. Vaak is er dan nog niet iets ergs aan de hand. Maar wanneer je merkt dat je door die kleine strubbelingetjes steeds sneller geïrriteerd naar elkaar reageert, of dat je steeds sneller ruzie krijgt om kleine dingen, dan kan het goed zijn om je relatie even onder de loep te nemen.

Als je ergernissen en ruzies niet goed kunt uitpraten krijg je steeds sneller en vaak ook heftigere ruzies. Of je praat juist steeds minder met elkaar en raakt op die manier steeds verder van elkaar verwijderd. Merk je dat jullie steeds vaker en sneller ruzie maken over dagelijkse dingen en heb je het gevoel dat jullie die ruzies niet goed uitpraten? Dan is het tijd om in actie te komen.

Ieder mens heeft behoefte aan veiligheid en het gevoel ergens bij te horen. Een zogenoemde veilige basis. Vroeger bestond die veilige basis uit veel meer personen dan tegenwoordig. Vroeger woonde men veelal in een dorp en waren er grote gezinnen. In de loop der jaren is die basis steeds kleiner geworden. Tegenwoordig bestaat je basis vaak alleen uit een partner. En als je het gevoel hebt dat je jouw partner, die basis dus, begint kwijt te raken dan doet dat iets met je.

Zolang je het gevoel hebt dat je partner er voor je is, je zal steunen in moeilijke tijden en achter je staat dan kun je verbinding met elkaar maken. Maar als je die zekerheid niet ervaart kun je bang, boos, bazig of zelfs afstandelijk worden. Je hebt erkenning van je liefdespartner nodig. Liefde is een fundamentele en primaire levensbehoefte.

Tijdens het begeleiden van stellen maak ik gebruik van de methode die is ontwikkeld door (in mijn ogen) ’s werelds beste relatietherapeut, Sue Johnson. Zij heeft Emotionally Focused Therapy (afgekort EFT) ontwikkeld. Een methode die zich richt op het herstellen van een veilige emotionele verbinding tussen partners. Doordat ik deze methode combineer met Oplossingsgerichte therapie kunnen jullie snel concrete stappen zetten.

Sue Johnson geeft aan dat liefdesrelaties vooral te maken hebben met een ingeboren behoefte aan veilige emotionele verbondenheid. Relatieconflicten treden vooral op als partners die verbondenheid niet meer voelen. Slepende ruzies zijn een noodkreet waarmee partners aangeven dat ze de ander nodig hebben. Door Emotionally Focused Therapy toe te passen kan men ruziepatronen leren herkennen en leert men hoe uit die vicieuze cirkel te stappen. De partners worden aangespoord om de onderliggende emoties uit te spreken: om elkaar openhartig te vertellen dat ze de ander nodig hebben en dat ze er voor hem of haar zullen zijn.
(Bron: EFT Netwerk Nederland)

Hebben jullie wel ruzies maar twijfel je of Relatiecoaching voor jullie geschikt is? Kijk dan ook eens onder Relatie APK.

Het coachingstraject bestaat uit de volgende stappen.

Tijdens het intakegesprek maken we allereerst kennis met elkaar. Het is belangrijk dat er een wederzijdse klik is, dat we er allemaal een goed gevoel bij hebben. Niet alleen jullie moeten je prettig voelen bij mij, ik moet me ook prettig voelen bij jullie. We gaan immers samen dit coachingstraject aan. Een goede verstandhouding met wederzijds respect is een belangrijk onderdeel voor het succes van de relatietherapie.

Tijdens het intakegesprek gaan we kort in op de zaken waar jullie tegenaan lopen. Voorafgaand aan het intakegesprek hebben jullie van mij een werkblad ‘Levensgebieden ‘ ontvangen dat jullie apart van elkaar hebben ingevuld. Die gaan we gezamenlijk doornemen. Vaak spelen er meerdere dingen binnen de relatie. Niet elk onderwerp hoeft voor jullie beiden even belangrijk te zijn. Het is goed om samen te kijken waar jullie zoal tegenaan lopen. Vervolgens gaan we kijken waar jullie samen tijdens de relatiecoaching als eerste aandacht aan zouden willen geven. Vaak leidt een kleine oplossing al tot grote veranderingen, ook als het niet direct het onderwerp van jouw voorkeur is.

Na het intakegesprek gaan jullie naar huis en laten het kennismakingsgesprek rustig op jullie inwerken. Als alle partijen het zien zitten om samen het coachingstraject aan te gaan maken we een vervolgafspraak. Tijdens die vervolgafspraak wordt de coachingsovereenkomst getekend en gaat de relatietherapie van start.

Sue Johnson geeft aan dat er drie soorten Duivelse dialogen zijn. De eerste is Zoek de boef, waarbij over en weer verwijten worden gemaakt. Je kunt dit herkennen door kreten als ‘ja maar’, ‘en jij dan’, ‘als jij niet’. Je reageert op je partner door de tegenaanval in te zetten. Je bent jezelf aan het verdedigen door de bal terug te kaatsen waardoor je niet hoort wat er eigenlijk gezegd wordt.

Zoek de boef is meestal de voorloper op het tweede deel wat zij de Protestpolka noemt. Door andere relatiedeskundigen ook wel genaamd vitten-verdedigen of eisen-terugtrekken. Dit is een protest tegen het verlies van het gevoel van veilige hechting dat we allemaal nodig hebben.

De derde is Verstijf en vlucht. Dit is het vervolg op de Protestpolka. In deze fase zijn partners aan het opgeven omdat zij zich hopeloos voelen en beginnen zich terug te trekken. Wij gaan kijken welke van die Duivelse dialogen bij jullie de revue passeren en hoe die Duivelse dialogen bij jullie tot stand komen. Het herkennen van een Duivels dialoog is hierbij het uitgangspunt. Want als je het eenmaal herkent kun je het ook stoppen.

Dit zijn overgevoeligheden die zijn ontstaan doordat in iemands vroegere of huidige relaties een hechtingsbehoefte herhaaldelijk is verwaarloosd. Dit heeft als gevolg dat die persoon zich in die situatie emotioneel verwaarloosd en verlaten voelt. Het doel is het herkennen van de pijnplekken en het leren aangeven wat je nodig hebt op dat moment. Vaak zijn er meerdere pijnplekken maar er is er meestal één de belangrijkste als aanjager van de vicieuze cirkel waarin jullie als stel in terecht zijn gekomen. Wanneer jouw partner gehoor geeft aan jouw behoefte draagt dat bij aan de emotionele verbondenheid.

Aan de hand van het geleerde gaan we een crisis analyseren zodat jullie een nieuwe crisis tijdig leren herkennen en deze weten om te draaien van afstand naar verbinding.

Dit deel bestaan uit twee delen. Jullie gaan je eigen diepere gevoelens nader verkennen en zullen daarbij op zoek gaan naar het antwoord op de vragen; Waarvoor ben ik het bangst? En wat heb ik het meest nodig. Dit is een cruciale fase in het coachingstraject. Hierin leer je open en helder je behoeften uitspreken zodat je partner wordt uitgenodigd tot een nieuwe dialoog die wordt gekenmerkt door toegankelijkheid, ontvankelijkheid en betrokkenheid.

In het verleden kunnen er voorvallen zijn geweest die tot op de dag van vandaag een schaduw over de relatie werpen, ook wel relatietrauma genoemd. Dit komt af en toe bovendrijven wanneer een soortgelijke situatie zich voordoet. Iets wat in de ogen van de andere partner een ogenschijnlijk klein voorval was, niet noemenswaardig, kan voor de gekwetste partner een traumatische ervaring zijn waardoor die het gevoel heeft er op bepaalde momenten alleen voor te staan. Jullie leren deze hechtingswonden samen onder ogen te zien en deze samen te genezen door er samen aan te werken.

In het begin van een liefdesrelatie is hartstocht en passie volop aanwezig. Goede seks is dan ook een krachtige verbinder. Maar wanneer er meer emotionele afstand in de relatie is geslopen wordt ook de emotionele verbondenheid op seksgebied minder. Samen gaan we kijken hoe het er met jullie seksleven voorstaat met als doel jullie ook op dit vlak weer innige verbondenheid te laten ervaren.

Dit is een continue doorgaand proces van zoeken en verliezen van emotionele verbinding en elkaar helpen om die te hervinden. Als jullie klaar zijn met het coachingstraject zullen jullie nog steeds moeten blijven werken aan jullie relatie. Dat gaat nooit voorbij. Een relatie is een levend iets waar iedereen altijd aan moet blijven werken, ook stellen die geen gebruik hebben gemaakt van relatiecoaching. Om na de relatiecoaching de kans van slagen van jullie relatie te vergroten leren jullie gebruik te maken van een aantal stappen die hierbij kunnen helpen.

Wanneer jullie klaar zijn met de sessies gaan jullie samen aan jullie relatie werken. Daarbij bestaat de kans dat jullie toch weer een beetje terugvallen in oude patronen. Mensen zijn gewoontedieren en het kost nou eenmaal tijd om nieuwe gewoontes de plaats van oude gewoontes in te laten nemen. Vaak is het twee stappen vooruit en weer een stapje terug. Dat is helemaal niet erg. Dat hoort er bij. Maar heb je het gevoel dat jullie steeds iets vaker terugvallen in oude patronen dan kan het zinvol zijn om jullie relatie even opnieuw onder de loep te nemen. Om even te checken of jullie samen nog op het juiste pad zitten. Jullie hebben tijdens de relatiecoaching hard gewerkt aan jullie relatie en het zou zonde zijn als al dat harde werken voor niets is geweest. Het onder begeleiding weer even stil te staan bij de dingen waar jullie eerder tegen aan liepen en/of nu tegen aan lopen kan helpen een volgende crisis te voorkomen.

Niet alleen voor stellen die relatiecoaching hebben gevolgd is een back on track-gesprek geschikt. Het kan ook ingezet worden als de APK voor je relatie.

Jullie hebben samen het coachingstraject doorlopen. Grote kans dat jullie nog samen zijn en het wij-gevoel hebben hervonden. Het leven lacht jullie weer toe en jullie zien een toekomst samen hoopvol tegemoet. Jullie stralen en zijn opnieuw blij met elkaar. Misschien zijn jullie zelfs wel weer opnieuw verliefd op elkaar. Het geluksgevoel dat jullie nu ervaren wil ik graag voor jullie vastleggen. En als jullie dan weer een keer in een dipje zitten, kijk dan even naar deze foto, denk terug aan dit coachingstraject en maak weer even echt verbinding met elkaar.

Ook wanneer jullie hebben besloten om niet samen verder te gaan bied ik jullie een gratis fotoshoot aan. Dan is het misschien niet zozeer een aandenken aan dit traject maar kun je dit misschien meer zien als start van een nieuw begin. Zoals ze wel eens zeggen; ieder einde is het begin van iets nieuws. Dat klinkt heel mooi natuurlijk maar dat maakt de situatie voor jullie niet minder pijnlijk. Toch wil ik ook jullie de mogelijkheid bieden om van de gratis fotoshoot gebruik te maken. De manier waarop dit zal gebeuren gaan we met elkaar overleggen.

Voor alle foto’s geldt dat die door mij worden gemaakt. Jullie kiezen zelf de mooiste foto uit die je vervolgens gratis krijgt, afgedrukt op A4-formaat.