5 tips om van bewegen een gewoonte te maken

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse goede voornemens! Ik hoor je denken ‘huh? Is het alweer bijna Oud en Nieuw dan?’ Nee hoor, het is nog volop zomer! De tijd vliegt voorbij maar zo snel gelukkig ook weer niet. De goede voornemens zijn dan ook niet bestemd voor 1 januari, maar voor de vakantiekilo’s!

Massaal hebben we afgelopen tijd genoten van het mooie zomerse weer. We hebben net iets te vaak zitten barbecueën onder het genot van net iets te veel biertjes of wijntjes, we hebben lekker veel ijsjes gegeten en vanwege de warmte veel te weinig beweging gehad. En dat laat de weegschaal duidelijk zien. De vakantiekilo’s hebben genadeloos toegeslagen. Nu de zomervakantie voor de meesten van ons zo’n beetje ten einde is gekomen gaan we dan ook weer traditiegetrouw massaal op dieet en lekker sporten. Althans, dat is het voornemen…

5 tips om van bewegen een gewoonte te maken

Om iets vol te houden moet je er wel eerst een gewoonte van maken. En als er iets is dat tijd nodig heeft dan is het wel een nieuwe gewoonte aanleren. In de regel geldt dat je al gauw twee maanden tijd nodig hebt voordat iets een gewoonte is geworden. Je moet in die twee maanden daar dan ook echt consequent mee bezig zijn. Doe je dat niet dan is de kans groter dat je het niet volhoudt. Denk maar aan alle mislukte dieetpogingen die sneuvelden bij het eerste de beste feestje. Of aan alle bezoekjes die je aan de sportschool had willen brengen maar waar na een paar keer de klad in is gekomen. De meeste van dit soort pogingen stranden binnen een paar weken en dan ben je weer een desillusie rijker.

Hieronder vind je 5 tips die je kunnen helpen om van bewegen een gewoonte te maken:

Tip 1: Stel jezelf een realistisch doel

Het is niet realistisch om vanaf nu dagelijks 10.000 stappen te willen gaan zetten als je tot nu toe nooit wandelde. De kans dat je dat gaat volhouden is niet erg groot. Vanaf nu dagelijks een wandeling maken van minimaal 20 – 30 minuten is veel realistischer. Dat zelfde geldt ook voor de sportschool. Verwacht niet van jezelf dat je nu ineens 4 of 5 keer per week in de gewichten moet hangen. Misschien is een keer per week wel haalbaar.

Kijk van te voren dan ook goed naar wat voor jou haalbaar is. Soms blijkt na verloop van tijd dat je minder tijd hebt dan je vooraf dacht of dat je structureel juist meer tijd hebt. Stel je doel dan bij als je dat wilt.

Tip 2: Maak de drempel lager

Als we naar het werk moeten, of de kinderen naar school moeten brengen, dan zorgen we ervoor dat we dingen van te voren geregeld hebben en dat we op tijd klaar staan. Doe dat voor je beweegmoment ook. Zet je wandelschoenen klaar of trek van tevoren alvast je sportkleding aan. Maak de drempel voor jezelf zo laag mogelijk. Heb je geen zin om te gaan sporten en moet je je ook nog omkleden? Grote kans dat je niet gaat. Heb je je sportkleding al aan en staat je tas al klaar? Dan is de kans een stuk groter dat je wel gaat.

Er zijn ook diverse apps die je kunt gebruiken om je sportieve prestaties bij te houden. Je vooruitgang bijhouden helpt ook om de drempel te verlagen.

Tip 3: Zet het in je agenda

Alle belangrijke afspraken zetten we in onze agenda. Doe dat met je beweegmoment ook. Plan het in. Daarmee vergroot je de kans dat je daadwerkelijk gaat bewegen. Probeer zoveel mogelijk om op vaste momenten te bewegen. Bijvoorbeeld elke zondagochtend naar de sportschool, of drie keer per week na het avondeten een wandeling van 30 minuten maken. Ook hier geldt weer, hou het realistisch.

Tip 4: Combineer activiteiten

Geen tijd om te sporten maar wil je wel bewegen? Breng de kinderen lopend naar school! Wandelen is een van de beste manieren om te bewegen. Dat kun je ook doen als je voor een of twee boodschapjes naar de winkel moet. Te vaak wordt vanuit gemak de auto gepakt terwijl je dit prima kunt combineren met een wandeling. Is de afstand naar school of de winkel te groot voor een wandeling dan kun je natuurlijk ook de fiets pakken.

Tip 5: Hou vol

Het kan altijd een keer voorkomen dat je beweegmoment niet door kan gaan. Er zijn legio voorbeelden te bedenken zoals bijv. een ziek kind, overwerken, etc. Dat kan en is niet erg. Gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Accepteer dat het zo is en zorg ervoor dat je jouw volgende beweegmoment wel weer benut. Eventueel kun je ter compensatie een extra wandeling maken die week of op een andere dag naar de sportschool gaan als je dat prettig vindt.

Succes!

Contact

Heb je naar aanleiding van deze blog behoefte aan een gesprek of wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie