Wandelen – De nieuwe vroege vogel sport

Het voordeel van een hond is niet alleen het aangename gezelschap, de overweldigende blijdschap van het dier en het onuitputtelijke enthousiasme. Als je een hond hebt moet je ook dagelijks de deur uit. Weer of geen weer. En of het nou regent en stormt of totaal niet, die eerste ochtendwandeling in de allervroegste vroegte is mijn absolute favoriet. Op een normale werkdag wandel ik ’s morgens rond een uurtje of zes met onze hond over de dijk. De stilte, de rust, het donker, heerlijk vind ik dat. Nog voor de eerste kop koffie heb ik al wandelend mijn eerste dosis dopamine en serotonine tot me genomen. Een beter begin van de dag kan ik me niet voorstellen.

Slechts heel af en toe kom ik een andere vroege vogel tegen maar meestal loop ik rond dat tijdstip daar heerlijk alleen. Als ik niet voor mijn werk het huis uit hoef kan ik wat later opstaan. Dan loop ik ook wat later over de dijk. Ook dan kwam ik zelden iemand tegen. Maar daar lijkt nu een serieuze verandering in te zijn gekomen. Het is ’s morgensvroeg steeds drukker op straat. Niet met auto’s, fietsers of hardlopers, nee, met wandelaars. Dit zijn niet de mensen die ’s morgens hun hond moeten uitlaten, in tegendeel. Het zijn juist mensen zonder hond die zich ’s morgensvroeg al wandelend op straat of op de dijk begeven. Het is nu gewoon bijna druk te noemen rond half acht.

Door alle langdurige beperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen zie je mensen steeds meer op een andere, creatieve manieren met de beschikbare mogelijkheden omgaan. De avondklok doet daar nog een schepje bovenop. Die verschuiving zie ik terug in het aantal mensen zonder hond dat ‘s morgensvroeg op straat loopt. Ik heb geen exacte cijfers maar als ik zo om me heen kijk ’s morgens ziet het er echt uit als een enorme stijging!

Eerlijk is eerlijk, ik kan al die vroege vogels geen ongelijk geven. De ochtend is gewoon het meest lekkere moment van de dag om te wandelen. Ook als het regent. Ook als het stormt. Naast dat ik dit persoonlijk het lekkerste moment van de dag vind lijkt het ook het beste moment van de dag voor je hersenen te zijn om een wandeling te maken. Vanuit de hersenstichting wordt je in ieder geval gestimuleerd om voor negen uur je eerste wandeling te hebben gemaakt. Ze hebben een poosje terug de ‘Ommetjes-app’ gelanceerd waarbij je punten kunt verdienen met wandelen. Als je voor negen uur ’s morgens je eerste wandeling hebt gemaakt krijg je drie punten extra.

Minimaal 20 minuten wandelen per dag verhoogt je geluksgevoel

Wandelen is ook uitermate geschikt om in te zetten als wapen in de stijd tegen stress en spanningen. Een aantal voordelen van regelmatig bewegen zijn:

  • Het helpt stress en spanningen verminderen
  • Het zorgt voor een betere stemming
  • Het helpt angst en depressieve klachten verminderen
  • Het verhoogt je weerstand
  • Het helpt te ontspannen
  • Het maakt gelukshormonen aan zoals serotonine en dopamine
  • Het verbetert de communicatie tussen hersencellen

Ook beter in je vel zitten? Begin met wandelen!

Ervan uitgaande dat je lichamelijk in staat bent om te wandelen is het starten niet zo moeilijk. Je trekt een paar schoenen aan, gaat naar buiten en zet je ene voet voor de andere, enzovoort. De moeilijkheid zit hem in het aanleren van een nieuwe gewoonte en vooral om deze vol te houden. Als je onderstaande stappen hanteert vergroot je de kans op succes.

  • Stel jezelf een realistisch doel
  • Creëer de juiste randvoorwaarden
  • Geniet van wat je doet
  • Vier de successen

Als je die stappen verder uitwerkt ziet dat er ongeveer zo uit:

Hoe lang wil je wandelen?
Elke keer minimaal 20 minuten wandelen is realistischer dan elke wandeling 10.000 stappen te willen zetten. Als je de lat in het begin te hoog legt maak je het jezelf onnodig lastig. Wanneer je een dag niet aan die 10.000 stappen komt terwijl dat jouw doel was kun je ontmoedigd raken en zelfs afhaken. Klein beginnen vergroot de kans op succes.

Hoe vaak wil je wandelen?
Een realistisch doel vergroot de kans op volhouden. Is elke dag wandelen niet haalbaar en vier dagen in de week wel? Start daar dan mee. Het stellen van een realistisch doel kan net dat duwtje in de rug zijn om na drie dagen wandelen ook die vierde dag de wandelschoenen aan te trekken. Het voldane gevoel als je jouw doel hebt bereikt is je beloning.

Plan tijd in je agenda
Bedenk wat voor jou een goed moment is om te gaan wandelen. Is dat ’s morgensvroeg of juist na het avondeten? Bij voorkeur kies je een vast moment voor elke dag. Dat maakt het makkelijker om er een gewoonte van te maken. Kies een moment dat het beste bij jouw leven past en blok die tijd in je agenda. Lukt het je niet om dit op een vast tijdstip op de dag te plannen? Plan het dan op momenten dat het jou wel uitkomt.

Gewoonte aanleren heeft tijd nodig
Wees niet ontmoedigd of boos op jezelf als je een keer minder gewandeld hebt. Daar had je vast een goede reden voor. Misschien plensde het wel de hele dag aan een stuk door en zat je met een goed boek op de bank. Helemaal prima en niks mis mee. Morgen gewoon de schouders er weer onder en verder gaan waar je gebleven was.

Geniet van hetgeen je doet
Leg jezelf niet onnodig druk op. Had je jezelf voorgenomen om vandaag 45 minuten te gaan wandelen maar heb je daar geen tijd voor of geen zin in? Dan wandel je gewoon wat korter. Belangrijk is dat je geniet van het wandelen. Dat het dan een keer wat korter is is helemaal niet erg. Genieten is hier het toverwoord.

Wandelmaatje
Wanneer je wandelen in je eentje niet zo gezellig vindt kun je ook met iemand afspreken om samen te gaan wandelen. Dit kan je partner zijn, je kinderen, familie, vrienden of collega’s. Niet alleen is het gezellig om samen te wandelen, door met iemand af te spreken vergroot je de kans dat je daadwerkelijk naar buiten gaat.

Wandelmaatje op afstand
Mis je het contact met collega’s maar wonen jullie te ver weg? Maak via social media een wandelgroepje aan voor bijvoorbeeld een lunchwandeling. Spreek met elkaar een starttijd af, maak contact met elkaar en stop allemaal je telefoon in je zak. Nu gaan jullie lekker samen wandelen, ieder in zijn eigen omgeving. Ondertussen kun je gezellig met elkaar kletsen. Vertel elkaar bijvoorbeeld wat je ziet onderweg en beleef samen op afstand een gezellig momentje. Doordat je allemaal je telefoon in je zak hebt gestopt is het net alsof je naast elkaar loopt. Ideaal tijdens deze lockdown om toch met elkaar in contact te blijven.

Ga niet overcompenseren
Wat je vaak ziet gebeuren bij de wat fanatiekere mensen onder ons is overcompensatie. Dat zie je ook gebeuren bij de perfectionisten, mensen die persé van zichzelf moeten presteren. Gisteren heb ik geen tijd gehad om een half uur te wandelen. Daarom loop ik vandaag een uur. Niet doen! In plaats van dat je aan het ontspannen bent maak je er op die manier voor jezelf een juist stressmomentje van en bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken, ontspanning en minder stress.

Wandelen als je mindervalide bent

Als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit is een wandeling natuurlijk niet vanzelfsprekend. Toch kan in de buitenlucht verblijven wel een positieve bijdrage leveren aan je gemoedstoestand. Misschien lukt het je niet om dagelijks buiten te komen, probeer het wel zo vaak mogelijk te doen. Naast een ommetje in de directe omgeving zou je ook naar het bos kunnen gaan. Er zijn steeds meer wandelpaden in het bos die rolstoel toegankelijk zijn. Kijk op staatsbosbeheer om te zien welke wandelpaden bij jou in de buurt rolstoelvriendelijk zijn.

Online wandelcoach

Wist je dat wandelcoaching ook prima online kan plaatsvinden? Het werkt hetzelfde als wandelen met een maatje op afstand. De coach neemt contact met je op en met de telefoon in je zak ga je al wandelend het coachgesprek aan. Een prima alternatief als je wel gebruik wilt maken van een coach maar reizen en fysieke contacten wilt beperken. Wil je weten of dit ook iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Wil je gebruik maken van mijn diensten als online coach maar dan wel met face to face contact kies dan voor online coaching zonder de wandeling. Ook fysiek bij mij in de praktijk langskomen behoort tot de mogelijkheden. De ruimte is groot genoeg om voldoende afstand te houden. Kies vooral de manier waar jij je het meest prettig bij voelt. Dan bereik je het beste resultaat. Meld je uiterlijk 31 januari 2021 aan voor een gratis intakegesprek en ontvang 20% korting op een coachtraject naar keuze.