Vreemdgaan is niets nieuws. Het is van alle tijden en van alle culturen. Overal ter wereld wordt op grote schaal het liefdesspel gespeeld met een ander dan de eigen partner. Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar vreemdgaan. Internet staat er vol van. Waren het vroeger vooral mannen die vreemdgingen, in de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren zie je steeds vaker naar voren komen dat vrouwen een grote inhaalslag hebben gemaakt als het gaat om overspel. Uit sommige onderzoeken blijkt dat vrouwen de laatste jaren zelfs vaker vreemdgaan dan mannen.
Echt raar is het natuurlijk niet dat er steeds meer vrouwen zijn die vreemdgaan. Waren de meeste vrouwen vroeger vooral huisvrouw en voor seksuele avontuurtjes afhankelijk van de melkboer, de vrouw van nu zit niet meer thuis. De vrouw van nu is niet meer afhankelijk van de man. Vrouwen van nu zijn geëmancipeerd en onafhankelijk. Ze werken net als de man buitenshuis en ja, ook zij komen dan in aanraking met verleidingen die in het verleden vooral voor mannen waren weggelegd. Ook zij zijn nu vaker in de gelegenheid om overspel te plegen. Dat zie je terug in de onderzoeksresultaten.
Nu moet je de uitkomsten uit al die verschillende onderzoeken die online staan wel met een korreltje zout nemen. Het zijn vaak kleinschalige onderzoeken die niet representatief zijn voor een hele bevolking. Voor zover bij mijn bekend dateert het laatste grote onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd uit 2005. Dat is door psycholoog Henk Noort uitgevoerd onder 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 – 45 jaar. Hij concludeerde destijds dat een kwart van de mannen en 27% van de vrouwen wel eens vreemd gaat. Opmerkelijk hierbij was niet zozeer het hogere aantal vrouwen dat wel eens vreemdgaat, maar wel het feit dat vrouwen hier eerlijker over zijn.
Stijging in het aantal slippertjes
De onderzoeksresultaten in de jaren daarna laten een stijging in slippertjes zien die kan oplopen tot maar liefst 40%. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Dat zou betekenen dat meer dan een derde van de mensen vreemdgaat. Dat vind ik best veel. De uitkomsten van dit soort kleinschalige onderzoeken zijn dan misschien niet representatief voor de hele bevolking, het laat in het algemeen wel een fikse stijging zien ten opzichte van 15 jaar geleden.
Die stijging wordt veroorzaakt door verschillende dingen. Niet alleen anticonceptie en emancipatie hebben hier een rol in gespeeld, de mens van nu is ook veel mondiger dan 15 jaar geleden. We komen veel meer op voor onze eigen persoonlijke behoeftes en vergeten dan wel eens stil te staan bij de behoeftes van anderen. We zijn drukker dan ooit met de digitale wereld om ons heen en maken minder tijd vrij voor echt contact met onze geliefde. Het gevoel dat je iets in je relatie mist begint steeds sterker te worden en het verlies van emotionele verbondenheid is geboren. De drempel naar overspel plegen is lager geworden.
Niet alleen het verlies aan verbondenheid maakt de stap naar een slippertje makkelijker. De komst van internet en smartphones heeft ontrouw plegen ook wel heel erg makkelijk gemaakt. Zo is er een overkill aan porno online beschikbaar en zijn er zelfs websites opgericht om vreemd te gaan. Denk maar aan second love. Ik had in mijn stoutste dromen nooit kunnen bedenken dat er op televisie reclame gemaakt zou worden voor vreemdgaan. Door alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren is vreemdgaan voor vrouwen net zo makkelijk geworden als voor mannen. Dan is het niet zo gek toch dat vrouwen ook steeds vaker de lakens met anderen delen?
Denk jij wel eens aan vreemdgaan?
Zoals genoemd is gebrek aan emotionele verbinding is een van de redenen om vreemd te gaan. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Mis jij het gevoel van emotionele verbinding met je partner? Voel je je eenzaam in je relatie? Denk je er wel eens over na om vreemd te gaan met die ene leuke collega? Hoe spannend en opwindend het idee om vreemd te gaan ook kan zijn, het leidt vaak tot onplezierige bijwerkingen. De vreemdganger moet liegen tegen de eigen partner en loopt daardoor zelf met een rotgevoel, of is eerlijk en doet daarmee de bedrogen partner veel verdriet. In het ergste geval wordt de relatie verbroken.
Maar liefst 30% van alle relaties waarbij een van de partners is vreemdgegaan overleeft het niet. Voor partners die wel bij elkaar blijven volgt meestal eerst een langdurig en pijnlijk helingsproces. Als de relatie dat overleeft is de relatie daarna vaak beter dan voor het vreemdgaan en zal vreemdgaan in de meeste gevallen definitief tot het verleden behoren. Dat is echter geen garantie en dus ook geen excuus om dan toch eerst maar vreemd te gaan.
Bedenk dat wanneer je serieus met het idee rondloopt om vreemd te gaan er vaak in de relatie iets niet goed zit. Vreemdgaan kan een manier zijn om je weer even goed te voelen, je kunt je afvragen of het de juiste manier is. Stel dat je partner er achter komt en het overspel het einde van je relatie betekent, heb je dat er voor over? Ben je bereid om voor een avontuurtje alles op het spel te zetten? Of kies je toch liever voor je relatie?
Kies je voor je relatie maar wil je wel dat er iets verandert? Ga dan het gesprek aan met je partner. Spreek uit wat je dwars zit. Geef aan waar jij behoefte aan hebt. Wijs niet met een vingertje, dat werkt averechts. Hou het bij je zelf, spreek vanuit je eigen emoties, je eigen behoeftes. Komen jullie er samen niet uit maar willen jullie wel samen verder? Neem dan contact met mij op. Ik help jullie graag hier samen sterker uit te komen. Kijk onder Relatiecoaching en Relatie APK wat ik voor jullie kan betekenen.